Detta med ETF:er

Lördagsmorgonen tillbringas i soffan med halsont, te, Netflix och mål att lära mig mer om ETF:er.

ETF:er, eller Exchange Traded Funds (Börshandlade fonder), har länge varit lite av ett mysterium för mig. Kändes som att det fanns en massa dolda avgifter, och jag förstod inte riktigt vad det var.. Nu när jag bor i Danmark, och är inne en del o kikar runt här, så märker jag att det är ganska vanligt här. I Sverige har jag inte hört lika mycket om det. Jag är ju en newbie, så kanske därför, men tycker mig ändå vara med i många forum och läser dagligen finans.. Så kanske bara inte lika mycket snack om det bland ”vanliga” småsparare, som mig själv? Men faktiskt mycket relevant för oss också tycker jag! Jag försöker att förklara lite mer nedan. Kommentera hemskt gärna om du har input! 🙂

Det var iaf inte så svårt som jag trodde.

En ETF är precis som det låter, en börshandlad fond, dvs att du köper den som en aktie och omsättningen liknar den på en aktie.
Det mest positiva med en ETF, tycker jag, är att det finns så många olika. Du kan investera i råvaror (guld, olja eller varför inte kaffe?) eller investera i ett specifikt index (t ex Mexico eller Indien, men även Sverige eller USA såklart) direkt. iShares har t ex ett hav med olika ETF:er, skrev mer om det i detta inlägg. Jag brukar kolla på Morningstar för att se vad som finns, samt se vad den har för avgifter. iShares har många bra. (Läs även om Petruskos tips, länkar längst ner.)
Andra, kanske mer välkända, ETF:er är exempelvis Xact Bear eller Xact Bull (läs mer om dem här). I Xact Bear så tjänar du t ex pengar om börsen faller.
 

 

 

 

 

 

Man snackar ju mycket om ”Bull” och ”Bear”. I New York kan man också se en stor tjur (”Charging Bull”, Adress: Broadway & Morris St, New York, NY 10004, USA. 🙂 ). Förr fattade jag ingenting, nu vill jag ta en bild med den nästa gång.. 🙂 Förklaringen är att tjuren stångar UPPÅT, dvs börsen går upp, och björnen slår NEDÅT, dvs börsen går ner.

 

Viktigt att hålla koll på enligt mig när det kommer till ETF:er
(kommentera gärna om du har fler!):

  • Hävstång. Handla inte med hävstång utan att läsa på. Exempel på hävstång, om du investerar i ex. Xact Bull 2, är att du tjänar 2% om börsen går upp 1% (men också förlorar 2% om börsen går ner 1% istället), de skriver såhär på hemsidan för Xact Bull 2  ”Fondens målsättning är att ge fondandelsägaren en daglig avkastning som, före förvaltningsavgifter och andra transaktionskostnader för fonden, motsvarar cirka 200 procent av den dagliga positiva förändringen i OMXS30TM-index. Detta innebär att när OMXS30TM-index stiger med 1 procent en börsdag, stiger XACT Bull 2 med cirka 2 procent.”
  • AvgifterBåde ETF:ens ev. avgift (dock ofta rel. billig jämfört med liknande fonder) men också courtage för att köpa den.
  • (Samma koncept som med aktier och fonder. Lägg inte alla äggen i samma ETF. 🙂 )

Mer att läsa om ETF:er/råvaror
– Jag har skrivit lite om iShares här.
– Artikel om råvaror från SvD här
– För ETF:er på wiki här
 Helle Christansen har skrivit en del på hennes hemsida KvindeInvest (ett av inläggen här)
– Claes Hemberg skriver bra om dem här
 Petrusko skriver jättebra om det t ex här och här
 Linda Vikström från EFN: här