Chicken Little. Aktier är roulette och snart kommer kraschen. Eller?

Jag har tänkt massor på varför jag inte startade tidigare med mina investeringar. Jobbade jättemycket extra under min studietid, men la alla pengar på bankkontot eller på annat..

Det finns många som inte investerar bl a eftersom man

1) kanske inte känner att man kan tillräckligt mycket, eller 
2) man tror man ska förlora alla sina pengar.


( 3) man vet inte ens att man kan eller hur man i så fall gör (jag) )

Nr 1 är känns spontant ganska vanlig bland kvinnor (hemmagjord undersökning (n= ca 10) och rannsakning av mig 25-åriga jag). Men kvinnor lägger generellt ofta sina sparpengar på sparkonto (jättebra på att spara alltså!) och inte i aktier/fonder, och missar således stor sannolik avkastning över tid jämfört med männen. Vi kan ju mkt mer än vi tror (3! – Mer i mitt inlägg ”Kvinnor är bra på att investera!). (läs även t ex här eller allt av Barbara Stewart)

Bild tagen från denna studie från Novus.

Nr 2 är ju ganska cyniskt. Allt kommer gå ner. Allt kommer försvinna. Aktier är roulette. Usch och fy.
Om du investerar i en högriskaktie så ja, då finns det en stor risk. Jag har faktiskt hört många som pratat om att de aldrig ska röra aktier igen efter att de fått tips och, föga förvånande, förlorat allt. Gör alltid din egen research och snälla lägg inte alla ägg i en korg. (Läs aktiespararnas gyllene regler t ex, och läs gärna mitt startinlägg här)

Investerar du i flertalet fonder/aktier i olika branscher så ja.. allt kan gå ner då också. Men historiskt sett endast under en period och börsen har, historiskt sett, alltid gått upp (titta runt lite hos Jan Bolmeson på RikaTillsammans). Så jag tycker det känns som att det är högre risk att stå utanför börsen, än att vara på den. Så jag kör personligen på en fin buffert och resten investerat.
Läste förresten en bra artikel av Robert Kiyosaki (Rich Dad Poor Dad). Lite i samma anda som nr 2.

”All of us know people who are like Chicken Little. And, if we’re honest, we all have an inner Chicken Little who comes out in the face of fear and doubt.”
Läs hela artikeln här (älskar hur en del artiklar estimerar hur lång tid det tar, denna ska ta 4 minuter).

Om man bara sitter stilla med sina pengar på sparkontot förlorar man ingenting, fair enough. Men man har inte heller möjlighet till avkastning. Jag väljer action, med en del av mina pengar. Jag har en buffert som ligger på sparkonto, men största delen av mitt långsiktiga sparande finns på börsen. Gillar mest fonder (fördel indexfonder i nuläget, min portfölj kan du se här) och stora och stabila företag som bas, men har vågat mig på några spekisar också. Målspar går till sparkontot eftersom det oftast är kortsiktiga mål jag jobbar med. 🙂 Vill du läsa mer om fonder kolla Elins och mitt inlägg här.

En av de svåraste sakerna med att vara nybörjare tycker jag är att man hela tiden tvivlar på sig själv, så det är viktigt att ha en strategi med sina investeringar för att inte handla för snabbt. Börspsykologi alltså. Det är nästan allt. Eller det kanske är allt egentligen.. Elin Helander ftw! Lär av denna kvinna! Handla inte för snabbt – ”Ta en tur runt kvarteret”, som Mikael Syding sa i ett av PrataPengar-avsnitten 🙂 (jättebra avsnitt f ö, lyssna här). Jag har precis börjat föra dagbok över mina investeringar (både off- och online :D) och vad jag tänker om mina olika placeringar. Jag vill vara långsiktig, men kommer också att vara öppen för att göra förändringar om jag känner att jag tappar bort mig eller inte har tid att hålla mig så uppdaterad som jag vill.

Anywhoo. Det kommer säkerligen komma en nedgång i marknaden, och den kan komma i stort sett när som helst. Jag är ju ganska ny på marknaden och har ännu inte varit med om mer än små skutt.. t ex vid ingången av 2016, brexit och Trump. Jag hoppas iaf att min Chicken Little kan tämjas när det väl skakar till ordentligt. 🙂

Vill man förresten läsa ett riktigt hardcore inlägg om risk kan man kika på Anna Svahns artikel hos Feminvest, eller på hennes blogg här.