Black friday fun?

Så är det Black Friday!

Varje dag blir vi exponerade för enorma mängder av reklam. Reklam är överallt omkring oss och blir bara mer intensivt runt dagar som Black Friday (eller egentligen även hela veckan innan). Eller varför inte snacka om asiatiska ”Singles day” som nu också verkar ha blivit en shoppingdag i Skandinavien. Alla dessa dagar för att boosta konsumption, konsumption och konsumption….

Företaget Dreams har skapat hemsidan BlackFridayFakta för att ge vidare information/fakta omkring Black Friday. Visste ni t ex att:

  • Black Friday utnyttjar stress – vi människor tar många dåliga beslut när vi är stressade. Vi köper saker för att vi får veta att  ”it’s the last chance”.. ”nedräkningen har startat” etc.. Keep calm. Har du verkligen behov för den där saken? Var alltså uppmärksam på reklam som får dina känslor att blossa upp (kan man säga så på svenska? Man blir liksom språkskadad av att bo i Danmark där språket är likt men ändå inte 🙂 ). När vi är känslomässiga gör vi lättare impulsköp, och det är precis det reklamerna vill få oss till.
  • 20% har redan glömt vad de köpte på Black Friday förra året.  Ja, kanske är det bättre att du köper något du verkligen kommer ihåg. Själv kommer jag faktiskt ihåg att jag (planerat) köpte en ny vinterjacka. Och jag fick t om prutat ner den från -20% till -30%.
  • Igen. Var uppmärksam på ”två för en”, ”du får en extra gåva”, ”det är sista chansen till detta pris”. Det är alltihop till för att få dig att konsumera mera.
  • Är det verkligen rea? Vi människor blir ju glada av att finna ’a good deal’. Men är det verkligen ett bra pris och har vi verkligen behov för det?
  • En av tre köper något de redan har. Det är väl rätt bemärkningsvärt va?

Läs mer på www.blackfridayfakta.se

Hur gör jag?

Jeg prövar att inte tänka så mycket på Black Friday. Köper jag något är det medvetet. Faktiskt brukar det vara något jag tänkt över rätt länge. Kanske något större som jag/vi ändå har behov för att köpa. Då kan man vänta på ett bra pris. Många köper sina julklappar, vilket jag tycker är ett medvetet val. Det viktigaste tycker jag är att du är medveten om vilka mekanismer i ditt huvud som reklamen tilltalar. Det är en välplanerad show för att få dig att handla så mycket som möjligt. Prova att istället fokusera på dina långsiktiga mål. Kanske ska du spara pengarna till en resa istället?

Läs förresten Elin Helanders bok Hjärnkoll på pengarna om du vill lära dig mer om ’pengamekanismerna’ i huvudet. Fantastiskt bra bok!


 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.