Att spara till sitt barn – min dotters spargris

– Inlägget innehåller affiliatelänkar –

Att spara till sitt barn – Lärkans spargris

Att spara till sitt barn! Lite svårt att komma till skott. Äntligen har jag fått tummen ur och suttit och strukturerat upp sista delarna i Lärkans portfölj i Google Drive, samt lagt in orders till Lärkans portfölj på hennes nya konto på Avanza. Tidigare har jag haft hennes del som en del av min egen portfölj, men jag gillar att mentalt och rent ”fysiskt” strukturera upp mina olika portföljer (läs mer om min investeringsstrategi med mina olika ”boxar” HÄR). Så nu har hon äntligen en helt egen! Eftersom vi bor i Danmark är det Lärkans morfar som har kontot, ett KF-konto, med Lärkan som förmånstagare (eller faktiskt Lärkan via mig då hon inte har ett personnummer i Sverige). Läs om de olika kontoformerna, fördelen med att använda sig av KF-konto (kapitalförsäkring), och olika sätt att spara till sitt barn i mitt inlägg om just detta.

Min inbetalningsplan till Lärkans spargris

Här är min plan (med fokus på plan) för inbetalningar i Lärkans spargris. Sätter ribban lite högt, såklart kan det bli tight att få ihop 1000 kr varje månad utöver allt annat som kostar, men när jag tänker på hur mycket pengar det kan bli när hon är 20 år så hittar jag motivationen igen. Man får ju iaf försöka :)! Det är viktigt att möla in så mycket man kan när de är små, så jobbar ränta på ränta för henne optimalt.

Om jag håller mig till planen tills hon är 15 år gammal och förväntar mig en genomsnittlig avkastning på 7% så ser det ut såhär:

Lärkans spargris

barnsparande

Det är ju ingen hemlighet att jag gillar indexfonder (se min egen fondportfölj HÄR till exempel :)) och därför har Lärkan också lite index. Dock ville jag inkludera lite mer, för mig, exotiska element som Emerging markets, teknologi och Asien. Jag har även lagt in Avanzas nyaste fond med 150 amerikanska företag filtrerade för hållbarhetsparametrar.

Ja, med mer exotiska element kan det kan kanske svänga lite mer, men tanken är ju att pengarna skall stay put i många år framöver. Jag har några aktier jag vill köpa in mig i i framtiden, men ville starta ut med en bas av fonder.

Jag vill även fylla på med aktier, t ex Castellum, samt ha en del guld och silver, men just nu i startfasen fokuserar jag på en bas av fonder.

Här har ni listan med fonderna som i dag ligger i Lärkans spargris:

Avanza USA
Spiltan Aktiefond Investmentbolag 
DNB Global Indeks A
Swedbank Robur Access Asien
Spiltan Globalfond Investmentbolag
DNB Teknologi A
DNB Global Emerging Markets Indeks A

barnsparande
Ja, det är lite scary att investera. Men det bästa barn har när det gäller investering är tiden, så man ska börja så snart man kan! 🙂

Fördelning i portfölj

spara till sitt barn

Med en ökad del mer aktivt förvaltade fonder kommer också en högre förvaltningsavgift. Dock vet jag att jag kommer att kolla till portföljen minst 2 gånger om året (planen är att fylla på varje kvartal om ekonomin tillåter), och antalet fonder är överkomligt för att kolla upp för att säkra att de gör sitt jobb (att slå sitt jämförelseindex).

Läs mer om förvaltningsavgifter och vad jag tycker är viktigt HÄR. Vill du lära dig mer om fonder och alla nya begrepp så kolla in DETTA inlägg. 🙂

Att spara till barn
– kommentarer till Lärkans spargris

Avanza USA

Avanza USA är ett litet test. En av Avanzas senaste fonder som följer indexet AMUNDI INDEX MSCI USA SRI. Jag gillar att det har en hållbarhetsaspekt. Säkerligen en del överlapp till globalfonden, men det är jag ok med. Saknar väl att Apple, Facebook, Google och Amazon är med (har letat ett tag men faktisk inte hittat listan för alla bolag som är med), men får ju en del där via DNB Teknologi (nedan). När jag kollar in indexet som Avanza USA följer så rkiver de såhär: ”The Index provides exposure to companies with outstanding Environmental, Social and Governance (ESG) ratings and excludes companies involved in Nuclear Power, Tobacco, Alcohol, Gambling, Military Weapons, Civilian Firearms, GMOs and Adult Entertainment.” Tycker det känns bra att filtrera bort detta. Kanske är Apple, Facebook, Google och Amazon inte helt outstanding när det kommer till ESG helt enkelt?

Här är listan ut för topp-placeringarna i denna fond:

att investera för sitt barn

DNB Teknologi

DNB Teknologi ger Lärkan exponering mot teknikföretag. Här har vi ett litet överlapp till USA-fonden också (se t ex Microsoft). Men gillar att vi får exponering mot Google (Alphabet) och Facebook med ”små pengar” 🙂

Här är listan ut för topp-placeringarna i denna fond:

att spara till sitt barn

Swedbank Robur Access Asien

Via Swedbank Robur Access Asien får Lärkan exponering mot Indien och mot företag som Tencent och Alibaba. Tencent äger t ex spelet Fortnite och inte minst WeChat, en app som de senaste åren blivit ett helt community där man kan göra i stort sett allt… beställa kaffe, boka läkartid.. o ja, t om skilja sig. Här är listan ut för topp-placeringarna i denna fond:

barnspar

Ingen indexfond för Sverige?

Nej jag har ingen indexfond för Sverige. Men jag ser fonden Spiltan Aktiefond Investmentbolag som den fond som ger Lärkan exponering mot Sverige. Se bara hur den presterat mot Avanzas och Nordnets indexfonder för Sverige i grafen här nedanför (jämför själv via Morningstar.se):

Barnsparande

Här är listan ut för topp-placeringarna i denna fond (och tänk på att du också via varje investmentbolag får en spridning):

Se alla bolag som investmentbolagen har via ibindex.se🙂


 

Fråga och kommentera gärna! Jag är stolt att jag äntligen fått tummen ur och tar sååå gärna emot input! 🙂

Ha en härlig vecka!

/Linnéa


 

 


Tips om appen Refunder

Det finns över 800 butiker anslutna till Refunder. Jag har själv använt det jättemkt, till exempel på HM, Åhlens, Lindex, Ginatricot, Adlibris, ASOS, Smartphoto, CDON, Aliexpress eller när jag bokar hotell via Hotels.com. Återbäringen, eller rabatten på köp, kan vara upp till 6-7%.

Bli medlem i Refunder (gratis!) vid denna länk.

När du blir medlem så installeras det automatiskt en liten ”knapp” i din webbrowser som säger till när du kommer in på hemsidor där du kan få återbäring/rabatt (den finns även som app). Skall jag ändå köpa något, eller boka en resa, så varför inte ta rabatten.. Det är helt kostnadsfritt att bli medlem. Seriöst no strings attached, superenkelt.. 🙂 Jag tycker personligen det är briljant.

Ni som blir nya medlemmar hos Refunder via länken här får 50 kr i bonus/återbäring insatt på ditt Refunder-konto om du gör ett köp genom Refunder under dina 14 första dagar som ny medlem – PLUS återbäringen tillbaka på era köp såklart!  Här är en bild på hur mitt konto ser ut nu:

 

7 idéer beträffande “Att spara till sitt barn – min dotters spargris”

 1. Hej Linnéa,
  Härligt att läsa det du skriver om ditt sparande för barnet. Själv har 2 barn och börjar spara på alvar i år på ett gemensam KF konto för både barnen. Har några fonder som ditt barns portfolj och ett par aktier. Det har gått upp till 10% (så glad över det med tanken jag är väldig nybörjare). Läs och följer dina och Annas inlägg.
  Tack för att du lägger upp så jag kan ta lärdom ???

 2. Hej, tack för bra tips och info. Jag undrar om du omvärderar ditt barns portfölj något eller om du bara låter det flyta på? En relevant fråga för mig som är nybörjare på detta och helst vill ha det så enkelt som möjligt när jag väl bestämt mig för hur jag ska investera barnbidraget. 🙂

 3. Intressant inlägg, ska läsa det vid tillfälle … typ när dottern somnat. 🙂 Själv har jag två konton till dottern. En ISK där jag sätter in pengar varje månad, 10% i varje fond enligt nedan.

  AMF Aktiefond Europa
  Handelsbanken Hållbar Energi (A1 SEK)
  Handelsbanken Hälsovård (A1 SEK)
  Parvest Aqua C C
  Spiltan Aktiefond Investmentbolag
  Spiltan Global Investmentbolag
  Storebrand Global Multifactor
  Skandia Time Global
  Öhman Etisk Emerging Markets A
  Didner & Gerg Småbolag

  Vidare har jag ett konto som legalt tillhör henne, där sätter jag in 2,000 kr per år i december. Så när hon fyller 18 blir det hennes pengar utan att jag kan säga något. Tanken är att när hon blir lite större så ska det väcka intresset för sparande. Just nu har hon aktier i Disney, funderar på att inkludera t.ex. Mattel eller Hasbro detta år.

 4. Intressant inlägg, ska läsa det vid tillfälle … typ när dottern somnat. 🙂 Själv har jag två konton till dottern. En ISK där jag sätter in pengar varje månad, 10% i varje fond enligt nedan.

  AMF Aktiefond Europa
  Handelsbanken Hållbar Energi (A1 SEK)
  Handelsbanken Hälsovård (A1 SEK)
  Parvest Aqua C C
  Spiltan Aktiefond Investmentbolag
  Spiltan Global Investmentbolag
  Storebrand Global Multifactor
  Skandia Time Global
  Öhman Etisk Emerging Markets A
  Didner & Gerg Småbolag

  Vidare har jag ett konto som legalt tillhör henne, där sätter jag in 2,000 kr per år i december. Så när hon fyller 18 blir det hennes pengar utan att jag kan säga något. Tanken är att när hon blir lite större så ska det väcka intresset för sparande. Just nu har hon aktier i Disney, funderar på att inkludera t.ex. Mattel eller Hasbro detta år som jag såg att du skrivit om tidigare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.