Att investera som utlandssvensk

Barceloneta, Barcelona


The world is our playground. Men om vi vill investera då… En återkommande fråga för oss utlandssvenskar som vill investera.
I den värld vi lever i blir det mer och mer vanligt att man t ex studerar utomlands, arbetar/bosätter sig utomlands ett eller några år. Detta gör det såklart lite meckigt om man investerar via t ex ett ISK i Sverige. Hur funkar det med skatten och hur ska man smidigast agera? Jag tycker detta är en riktig djungel, men jag har försökt att reda ut en del saker och hoppas att jag kan hjälpa någon. Observera att jag absolut inte är utbildad inom detta ämne och tycker fortfarande att det är svårt att få en tydlig bild om hur det fungerar i praktiken, speciellt eftersom olika land kan ha olika överenskommelser med Sverige med beskattning. Kontakta alltid Skatteverket för att vara helt säker på hur du bör agera i din situation. Jag har nedan försökt bena ut, efter många samtal och mail med Skatteverket, hur man som utlandssvensk kan agera.

Det första jag tycker man ska göra är att agera efter hur länge man skall vara borta. Kanske behöver man inte skriva sig utomlands om man bara skall vara borta i 3 månader, eller har ett 5-månaderskontrakt? Viktigt kan då vara att dubbelkolla så t ex försäkring gäller den tiden du är utomlands.

För dem som avser att bosätta sig under en längre tid – eller på obestämd tid, se nedan.

Begränsat- eller obegränsat skatteskyldig i Sverige

Det Skatteverket kollar på är om du är begränsat eller obegränsat skatteskyldig i Sverige.

Obegränsat skatteskyldig:

Är du om du är:

 • bosatt Sverige (folkbokförd)
 • vistas stadigvarande i Sverige (är i Sverige minst sex månader i följd. Kortare avbrott i vistelsen, till exempel för att besöka hemlandet, bryter inte vistelsen i Sverige.)

…eller

 • har väsentlig anknytning till Sverige (oavsett om inkomsten kommer från ett annat land).

Väsentlig anknytning” kan t ex vara att du efter utflytt har kvar bostad, familj, viktiga tillgångar eller liknande i Sverige. Vad jag förstått räcker det ej att t ex äga ett sommarhus för att vara obegränsat skatteskyldig. En fördel med att vara obegränsat skatteskyldig i Sverige ur ett investeringsperspektiv är att du skattas via schablon på ditt ISK.

Dock kan det vara så att man anses ha väsentlig anknytning om man inte aktivt visar att man inte skall vara det. Från Skatteverkets hemsida: ”Under fem år från den dag då en person har rest från Sverige anses han ha väsentlig anknytning hit, om han inte visar att han inte har en sådan anknytning. Detta gäller dock bara den som är svensk medborgare eller som under minst tio år har varit bosatt i Sverige eller stadigvarande vistats här. Lag (2007:1419).

Arbetar man utomlands skall man dock ej vara orolig: Från Skatteverkets hemsida ” 9 § En obegränsat skattskyldig person som har anställning som innebär att han vistas utomlands i minst sex månader, är inte skattskyldig för inkomst av sådan anställning till den del inkomsten beskattas i verksamhetslandet (sexmånadersregeln). Detta gäller dock inte om det framkommer att inkomsten beskattats i verksamhetslandet i strid med landets lagstiftning eller gällande skatteavtal.”

Stämmer inget utav ovanstående punkter är du begränsat skatteskyldig.

Begränsat skatteskyldig:

Som begränsat skattskyldig kan man t ex inte ha kvar sitt ISK-konto, utan detta ”förvandlas till” en vanlig depå, och beskattas således efter reglerna för denna kontotyp. Flyttar man tillbaka till Sverige och blir obegränsat skattskyldig kan man återigen ha ett ISK. Detta gäller oavsett vilket land man flyttar till. En svensk kapitalförsäkring (KF), o andra sidan, beskattas på samma sätt oavsett om man är begränsat eller obegränsat skattskyldig. Det är nämligen försäkringsbolaget som sköter inbetalningen av skatten på en KF.

Som begränsat skattskyldig är man inte skattskyldig i Sverige för fonder man har.
För delägarrätter gäller följande:

 • 10-årsregeln; försäljning beskattas i Sverige i tio år efter att man flyttat ut. (för svenska delägarrätter gäller detta oavsett när man köpt dem, för utländska gäller det endast de man köpt när man var bosatt i Sverige.
 • kupongskatt; utdelning från svenskt AB får beskattas med max 30 % men kan vara begränsat i Skatteavtalet med respektive land.Man har som begränsat skatteskyldig skyldighet att skatta för kapitalvinst om man vid något tillfälle under det kalenderår då avyttringen sker eller under de föregående tio kalenderåren har varit bosatt i Sverige eller stadigvarande vistats i Sverige. Detta kallas även för 10-årsregeln. Om jag förstått det hela riktigt så är man alltså efter minst 10 år utomlands ej längre skatteskyldig i Sverige på ev. kapitalvinst (dock kan man ju vara det i landet där man bor).

Skatt på utdelning från ett svenskt bolag får beskattas med max 30 % (kupongskatt) men kan vara begränsat i Skatteavtalet med respektive land (se samtliga avtal här). Från Skatteverkets hemsida: ”Kupongskatt tas ut med 30% av utdelningen. I de flesta skatteavtal med andra länder har Sverige emellertid reducerat sitt skatteanspråk eller helt avstått från rätten att beskatta utdelning.”

Blokhus, Danmark

Så utifrån denna information skulle jag, om jag ämnar bosätta mig utomlands en längre, eller obestämd, tid och vill ha kvar mina investeringar i Sverige:

 1. Avsluta mitt ISK (alternativt endast ha fonder kvar på det som ej ger utdelning, det vill säga inget meck med eventuell skatt – men då ska man ha koll på ev. fondskatt i det land man flyttar till). Flyttar jag tillbaka, dvs blir obegränsat skatteskyldig, så kan jag återigen få ett ISK.
 2. Starta en Kapitalförsäkring för andra typer av värdepapper (absolut bästa alternativet jag kan komma på).

När det gäller USA så är det än mer invecklat, prova att läsa om ”FACTA-reglerna” t ex här.

Utlandssvensk eller annan – har du input, eller ser ett fel i den info jag återgivit/summerat, eller i mitt resonemang – snälla, skriv! Så får vi rätsida på detta. 🙂

Vill du läsa mer så se nedanstående länkar till ff a Skatteverket:

Föra över pengar mellan länder

Det kan kosta en hel del när man gör banköverföringar, och jag jag tycker det är ganska krångligt. Jag har sedan jag fick tipset använt TransferWise (affiliate) när jag för över pengar (en gång i månaden ca), och tycker det funkar super!

Koh Chang, Thailand


 

22 idéer beträffande “Att investera som utlandssvensk”

 1. Hej!

  Jag försöker hitta en broker där jag som utlands svensk köpa aktier på Stockholms börsen, Jag bor i Israel. När jag bodde i Sverige använde jag avanza men i och med att jag inte är bokförd i Sverige så funkar inte det längre.
  Tack!

  1. Har Israel någon broker där du kan få exponering mot Stockholmsbörsen, och hur länge blir du kvar? Du skulle även kunna höra med Nordnet, för att se om de är mer flexibla. Men du borde kunna handla ändå tänker jag, ff a om du fortfarande har ditt konto på Avanza? Skillnaden, som jag ser det, blir att du måste göra det via depå (skattemässigt) och inte ISK. Alternativt en KF. Du kan eventuellt kontakta Skatteverket för att få mer info Sverige – Israel när det gäller möjligheter och skatter (t ex är i stort sett helt omöjligt att investera som svensk om man bor i USA).

 2. Hej, äger aktier i vanlig depå i Sverige och bor i Tyskland. Kupongskatten på aktieutdelningar är 15% i Sverige, på resterande del (upp till 30 %) måste jag betala skatt här vilket blir något lägre eftersom skatten på kapitalvinster är 26% i Tyskland.

  Mvh Anne

  1. Hej Anne! Tack för input! 😀 Hur länge har du bott i Tyskland? Hur fungerar det rent praktiskt? Får du ansöka om något specifikt, eller själv registrera på din tyska deklaration? Mvh, Linnéa

 3. Jag har bott i Tyskland i 9 år. Det finns inga regler att jag inte får investera i aktier i Sverige. Upp till 5 år efter min utflyttning var jag deklarationsskyldig i Sverige och även fullt beskattad på vinster om jag minns rätt. Efter 5 år deklarerar jag nu mina vinster här, men kupongskatten dras alltså i Sverige fortfarande. Jag sambeskattads med min man eftersom jag inte jobbar. Vi har hjälp med deklarationen av en skattekonsult eftersom det är så krångligt att deklarera här.
  Mvh Anne

  1. Hej Anne, jag har flyttat till Tyskland som begränsat skatteskyldig och ska deklarera för första gången nu. Har du något tips på var jag kan hitta info om hur man ska deklarera innehav på KF och A-FK? MVH Henrik

   1. Henrik,

    Jag är i samma sits som du, flyttade utomlands 2017. För min KF gjorde jag inget speciellt, men i ISKn tog jag upp alla försäljningar likt en vanlig aktiedepå. Vet inte om det är till någon hjälp för dig

    1. Henrik och Sven,

     jag var häromveckan och deklarerade mha Lohnsteuerhilfeverein. De menade att alla uppifter – inkl utdelningar i KF skulle tas med i deklarationen. All inkomst, oberoende var i världen du tjänar den, vill Steueramten ha reda på.

     Mvh
     Carl

    2. Hej Carl, Sven och Anne. Jag har en fråga till er angående ett mail jag fick på från Skatteverket angående att deklarera för mitt ISK (jag är begr. skatteskyldig):

     ”En kapitalvinst på delägarrätter som förvaras på ett investeringssparkonto är inte skattepliktiga. Detta gäller även om personen är begränsat skattskyldig. När personen är begränsat skattskyldig har dock banken en skyldighet att redovisa avyttringarna till Skatteverket. Banken har en skyldighet att lämna uppgifter SOM OM tillgångarna förvarades på en vanlig depå. Avyttringarna ska dock inte kapitalvinstbeskattas så länge tillgångarna har avyttrats på ett investeringssparkonto.

     Tolkar ni det som att kontrolluppgifterna inkommer från banken till svenska deklarationssidan som om de vore på akite- fondkonto kanske för insyns skull, men att jag sedan ska deklarera affärerna som för ISK?

   2. Du behöver aldrig någonsin deklarera innehav som du har i en KF. Det är försäkringsbolaget som äger ditt innehav i KF. Därför som du inte har rösträtt på stämmor och därför som detta innehav fortsätter att schablonbeskattas vid fysisk persons flytt utomlands, hur gärna än Skatteverket vill komma åt dessa. Det är du och inte försäkringsbolaget som har flyttat utomlands. Kommer kanske bli väldigt mycket krångel och fel om du deklarerar KF.

 4. Flyttar man till England och ska äga en större mängd aktier vill du nog inte ha kapitalförsäkring. Då kan du inte undvika dubbel beskattning. Istället får du betala skatt i England och sedan schablonskatt i Sverige.
  Har du istället ett ISK beskattas detta som ett aktie- och fondkonto, skickar du då in en SKV 3740 betalar du bara 5% skatt på utdelningar i Sverige, och ingen schablonsskatt. Sen mellan 7.5% och 38% skatt i England.
  Beror lite på hur mycket meck man orkar med.

  1. Tack för input! 🙂 Har inte koll på England så toppen att du kommenterade – är helt säker på att din kommentar kan hjälpa andra utlandssvenskar i England, eller de som funderar på att flytta.

 5. Hej! Bor i Danmark pga studier men kommer nog att flytta tillbaka till Sverige om något år. Har jag uppfattat det korrekt att det bästa upplägget för mig är att:

  – Registrera mig hos tex Nordnet eller Avanza
  – Öppna en Kapitalförsäkring (då skatteadministrationen och deklarationen kommer att skötas av mitt försäkringsbolag)

  Finns det några problem med att öppna en kapitalförsäkring då jag redan är utlandssvensk? Kontaktade Nordnet som meddelande att jag min Kapitalförsäkring kommer att beskattas som en Aktie- och fonddepå då jag bor i Danmark (har meddelat att jag minst är begränsat skatteskyldig i Sverige.). Är dock osäker om Nordnet har rätt. Förstår att ISK blir beskattat som en Aktie- och fonddepå när man är utlandssvensk, men en kapitalförsäkring ska inte påverkas, eller? Kan Nordnets kundtjänst ha fått fel för sig?

  1. This link is a bit old but might be useful: https://rikatillsammans.se/fragor/flytt-till-danmark-andra-isk-till-kf/

   I’m in a similar case, living in Sweden with ISK but going to move to Denmark. So far what I have understood is that there is no double taxation Sweden-Denmark, so you will get a deduction in Denmark of what you already automatically paid through ISK. AFAIK the disadvantage is that you don’t have anymore the benefits of ISK, so you will pay capital gains in Denmark (%?). My main concern about this is that it is not automatic anymore, so you have to fill the declaration manually, and I don’t know how cumbersome the process is.

   I got this from Avanza when I asked about this:
   ”You’ll still be able to use your ISK account, however whether we’ll still be able to report the tax the same way as if you were to still live in Sweden depends on where you’ll have your tax residence. If you’ll still pay tax in Sweden while living abroad, your ISK will work as normal, if you’ll pay tax in the new country, we’ll report the ISK account as a regular stock and fund account.

   When moving out of Sweden, you’ll need to send us some documents about your new adress and tax residence. You’ll get a message from us with further information about what documents we need when moving. ”

   I also read somewhere that Denmark has some kind of ISK, any idea? If you are moving just 1 year I don’t know if its worth for you, but might be interesting to investigate on.

 6. Att flytta över sitt innehav från en ISK till en KF är väl inte bra? Det inte enbart en procentuell schablonbeskattning på ISK och KF, utan även hur stora uttag och insättningar som har gjorts. Flyttar du ett innehav så blir det ett större uttag från ISK och en större insättning på KF. Det är ju bland annat därför som man ska flytta innehavet när man byter mäklare och inte sälja själv för att flytta likviden till sin bank och sen vidare till nästa mäklare. Det får dåliga skattemässiga effekter. Jag sparat i KF. Det får även mer fördelaktiga skatteeffekter på aktieutdelningar från utländska aktier nu när jag bor i Sverige.

  1. Hej Victor, det har du rätt i, tack för svar. Men vet du om jag ska ta upp mina KF-försäljningar i min utländska* deklaration?
   *I mitt fall den tyska deklarationen

 7. Detta är inte lätt. Gäller verkligen 10-årsregeln för ISK när man är begränsad skattskyldig? Lyckas inte hitta det på Skatteverkets hemsida. ISK är fortfarande ett ISK, men alla köp och försäljningar ska tas upp i deklarationen som om det vore ett aktiedepåkonto. Dock ska ev. vinst inte beskattas. Så har jag förstått det som att det ska vara.

 8. Hittade din blog genom google…
  sitter just nu och läser …
  … vilket tillfälle … ser din bild fran Koh Chang, där jag lever..

  Önkskar dig fina Jul dagar och gatt nytt ar fran Koh Chang 🙂

 9. Tjena Linnea,

  Hur har de gått med allt? Vad blev det för alternativ till slut för dig etc?

  Sitter just nu Spanien o planerar att stanna 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.