Sparmål och drömmen om ekonomiskt oberoende

Under löprundan häromdagen lyssnade jag på ett avsnitt av PrataPengar (Lyssna lyssna lyssna! 🙂 ) där de tillsammans med Ulf Egestrand (valutaexpert och författaren bakom boken The HenHouse) diskuterade, förutom valuta, sparmål och om att visualisera det/de mål/målen man har för sitt sparande. Saker som fastnade var t ex ”titta bakom målet” och ”skriv ut en bild på din dröm”, i det senare fallet en bild på en lya i New York  🙂 . Detta fick mig ju direkt att börja fundera vidare på mina sparmål, och hur jag motiverar mig själv i mitt sparande.

Jag tror det är viktigt att ha ett mål med sitt sparande för att det skall vara hållbart (och kanske även roligt) i längden. Speciellt viktigt kanske det är när börsen sjunker och allt känns hopplöst. När alla pengar som man sparat bara minskar i värde.. Då är det särskilt viktigt att du har tydliga mål och strategier för att hålla motivationen uppe.

 

Hitta balans i din sparnivå

Sparmål är väldigt individuellt, och kan ju också ändras med tiden. Självklart ska man hitta en balans mellan att spara och leva, och även här måste man hitta sin egen väg. Hitta först den sparnivå som funkar för dig. Kom ihåg att den skall vara hållbar på lång sikt. Definiera sedan dina sparmål och hitta vägar att motivera sparande som funkar för dig.
Min sparnivå ligger egentligen lite över den optimala för någon i min situation, men eftersom investeringar har blivit som en hobby för mig, lägger jag således lite mer pengar på detta. Pengar som jag annars kanske hade lagt på biljetter till fotbollsmatcher, cykelutrustning eller danskläder.

 

Sparmål. Vad sparar man till?

  • En buffert

En buffert är A och O innan man börjar investera. Men bufferten symboliserar också en trygghet och något man kan falla tillbaka på om ”allt skiter sig”. Storleken på bufferten är helt individuell, det viktigaste är att hitta en balans mellan att det ska kännas bra i magen och att inte ha för mycket pengar liggandes utan avkastning. Jag tycker ju personligen att det, speciellt i dagens låga ränteläge, även innebär en risk att inte investera.

Jag har en buffert på ca 2-3 månadslöner som ligger och skvalpar. Det passar mig och min livssituation just nu. Kommer det hus och barn in i bilden kanske jag kommer öka.

  • En resa, en bil, en kontantinsats eller kanske pensionen?

Resan, bilen och kontantinsatsen får symbolisera kortsiktiga mål och pensionen målet som ligger lite längre bort. Här sparar t ex jag både till planerade och oplanerade resor. När det gäller pensionen försöker jag motivera mitt sparande genom att fokusera på nästa punkt – ekonomisk frihet -, t ex genom att fylla på kassan med utdelningar.

Tips är att visualisera sparmålet. Vill du kanske bjuda familjen till Thailand? Hitta bilden på drömstället och skriv ut. När du tvekar, ta en titt på bilden. 🙂 Hitta sätt som funkar för DIG. Jag motiverar t ex mig själv genom att räkna på hur mycket jag fått i utdelning (och hur mycket jag kommer få om jag köper X antal fler aktier) och räkna ränta-på-ränta effekter 🙂 .

  • Ekonomisk frihet

Ekonomiskt oberoende eller ekonomiskt fri. Det är ju för många det stora målet. Utdelningar som kommer in helst varje månad, vilket gör att man är fri att välja hur man vill leva sitt liv utan att vara fast på en arbetsplats (även om detta absolut kan vara exakt det man väljer 🙂 ). Utdelningar, det är vad jag ser som the godfather/mother of passiva inkomster 🙂 . Jag är inte riiiktigt där än, men har kommit en liten bit på vägen. Många bäckar små. Hur stor påsen med pengar behöver vara för att man skall kunna titulera sig som ekonomiskt oberoende är också individuellt. Man får se över sin situation (familj, boendekostnader etc) och räkna fram det belopp som gäller.

Att vara ekonomiskt fri betyder för mig t ex att kunna arbeta från sommarhuset, vakna om morgonen och efter löprundan ner till DENNA strand ta ett dopp! …One day! 🙂 (Bilden är från Blokhus som ligger på den danska västkusten)

 

Blir det enklare när man definierat sina mål och börjat spara?

Sparmål och att hålla upp motivationen tänker jag väldigt ofta på, men om jag ska vara ärlig så har det blivit lättare och lättare att motivera mig själv med tiden. Kanske är det som med löpning, att man tillslut blir lite beroende? På gott och ont. 🙂 Eller är det bara så att det blir enklare eftersom man lär känna sig själv bättre – hur hanterar jag när portföljen dippar och hur jag bäst motiverar mitt sparande? Kanske får man fler och bättre verktyg i sparlådan allt eftersom tiden går.

Slutligen. Definiera din sparnivå och dina sparmål, bli kompis med ditt ”framtida jag” och hitta motivationen i ditt sparande. Jag visualiserar gärna spontana resor, en passiv inkomst i form av utdelningar och att någon gång i framtiden ha ekonomisk frihet att välja hur jag vill tillbringa mina dagar. 🙂

 

Läs mer:

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.