Är du investerare eller spekulant?Är du investerare eller spekulant? Eller någonstans emellan? Jag blir själv förvirrad hela tiden även om jag självklart vill vara en tålamodig, långsiktig och riktigt torr investerare.

 

“Once you have ordinary intelligence, what you need is the temperament to control the urges that get other people into trouble in investing.”

– Warren Buffet

Fantastiskt klokt sagt, Mr Buffet. Tålamod och förmågan att kunna kontrollera sina känslor. Det är det som skiljer investeraren från spekulanten.

När folk är så positiva som de är nu så tänker jag bara på att eufori snart kan utbytas mot depression. Liknande känslor har jag varit med om redan, men då vid mindre svängningar (eftersom jag inte investerat så länge) – så säkerligen mildare än vad de kan vara vid större svängningar.

The 14 Stages of Trading Psychology.. (tryck på länken för bra inlägg!)

Det intressanta är att även om man tror att man är speciell så kan man enkelt profileras och sättas in i någon typ av kategori som utformats av börspsykologer. Vi agerar troligtvis som vi historiskt sett alltid reagerat. Dvs, köper när det portföljen bara stiger och alla pratar om hur fantastiskt börsen kommer gå – och säljer när det ser som mörkast ut. Alltså gör helt fel.

Iaf, trots oron i magen fösöker hålla mitt månadssparande uppe i “robot-stil” även om jag tycker att det mesta känns dyrt. Jag försöker också fokusera på att det viktigaste, på lång sikt, är att VARA MED på marknaden. Spara regelbundet, var långsiktig och agera inte på känslor.

Sitter just nu med min nya favorittröja som jag fick med mig hem från Kalifornien. Kan starkt rekommendera Twitter som finansnyhetsflöde. Finns jättemånga intressanta profiler, nyhetsbyråer, & bloggare att följa!

/Linnéa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.