7 anledningar till att jag är en filbunke när portföljen dalar

Aj aj i portföljen

Just nu är jag nere ca 8% i min långsiktiga portfölj. Det motsvarar många tusen och sjukt mkt pengar för mig. Men det märkliga är att det inte rör mig alls faktiskt.. Det är som att dessa pengar inte känns riktiga. De är så stenhårt öronmärkta till att ligga o guppa på börsen i many years to come.. I år är jag nere ca 2% mot index på ca 5%, så jag får väl vara rätt nöjd ändå.

En av de viktigaste sakerna, om inte DEN viktigaste, är att vara trygg med sin strategi så att man inte går i panik och säljer när det ser som mörkast ut. Nu är -8% inte så att man gråter och skriker, men jag har mentalt ställt in mig på att min portfölj kan halveras.. -8% rör mig därför inte alls speciellt mycket i min värld. Förhoppningsvis gör inte -50% det heller :). Min respekt för börspsykologi tror jag inte kan bli större.. och det är absolut något jag tänkt väldigt mycket på när jag satte upp min strategi.

Vad gör att jag håller mig lugn?

När jag funderar över varför det inte rör mig så är det dessa sju saker som kommer upp.

  1. Jag har en buffert som jag är trygg med.

  2. Jag har A-kassa och försäkringar som gör att jag inte kommer att behöva ta av pengarna jag har på börsen.

  3. Jag har mina kortsiktiga målspar på bankkonto, alltså aldrig på börsen.

  4. Jag investerar en del av min inkomst varje månad, alltså regelbundet oavsett hur börsen går. Detta gör att jag får en jämn inköpsnivå – jag kommer att investera även när det ser som mörkast (rödast) ut.

  5. Jag räknar med att min portfölj kan komma att halveras i perioder.

  6. Fokus på Fortune favours the brave…you’ll never get anything if you don’t ask for it. Man får aldrig möjligheten till en god avkastning om man inte tar risk.

  7. Jag har en utdelningsportfölj som hjälper mig att inte påverkas så mycket eftersom jag får in pengar på kontot i form av utdelning varje månad, varje kvartal och varje år 🙂

 

Vad har ni för strategi för att hålla strategin? 🙂

 

Happy Lucia! … Ni ser väl Elf?

 

3 idéer beträffande “7 anledningar till att jag är en filbunke när portföljen dalar”

  1. Väldigt bra sammanfattat! De punkterna kommer jag på något sätt inkludera i mitt leverne då jag saknar två av dem.

  2. Jag håller helt med, och har samma strategi, även om jag har en väldigt liten del av min buffert kontant på ett bankkonto. Just att största delen av portföljen är utdelningsaktier, gör att jag kan ta ett djupt andetag och sitta still i båten när det gungar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.